Het leuke aan beleggen is dat je mede-eigenaar kan worden van grote bedrijven. Voor mensen die beginnen met beleggen is dat vaak ook een drijfveer. Wat is nu grappiger dan op een verjaardag te kunnen vertellen dat je een aandeel hebt gekocht in Heineken? Of dat je mede-eigenaar bent geworden van Ferrari?

Aangezien die multinationals honderdduizenden aandeelhouders hebben, ben je lang niet de enige (en is de kans groot dat er op die verjaardag nog iemand zegt dat hij mede-eigenaar is van Heineken). Maar leuk is het wel. Het principe van handelen in aandelen is dat je inderdaad medezeggenschap hebt over een bedrijf. Maar daar is het beleggers niet om te doen. Beleggers kopen een aandeel zo goedkoop mogelijk in (als de prijs laag staat) en hopen op een verhoging in de koers, om hetzelfde aandeel duurder van de hand te doen.

Beleggen in aandelen

Aandelen kopen kun je doen op de beurs, maar tegenwoordig ook heel eenvoudig via het internet. Je koopt een aandeel per eenheid voor een prijs. Stel dat de koers van een aandeel in een bedrijf momenteel € 3,45 is. Dan koop je voor die prijs een aandeel. Stijgt de prijs naar € 3,89 dan kun je deze met winst (€ 0,44) verkopen.

Niet zoveel als je één aandeel koopt. Maar er zijn veel beleggers die gerust € 3.450 besteden aan deze aandelen. Dan is de winst al in één keer € 440. En dan wordt het vanzelf leuker.

Wanneer verkoop je een aandeel?

De vraag bij het handelen in aandelen is dat je je moet afvragen wanneer je een aandeel verkoopt. Aan bedrijven komt nauwelijks een eind, tenzij ze failliet gaan (maar we hopen dat je dat soort bedrijven wel enigszins aan ziet komen). Er is dus geen plafond in de winst (en geen bodem in de kelder). Je zal dus voor jezelf moeten bepalen wat jij een mooi moment vindt om uit de belegging te stappen en een aandeel van de hand te doen.

Je zou van tevoren af kunnen spreken dat je niet onder een bepaald bedrag uit wil komen (je verlies) en dat je bij een bepaald winstbedrag verkoopt of een deel verkoopt en een deel aanhoudt.

Een beleggingsplan kan hierbij helpen.

Begin nooit met beleggen zonder beleggingsplan

Aandelen zijn een makkelijke manier van handelen. Maar je kan hier ook de mist mee ingaan als je niet weet wat je aan het doen bent. Door een beleggingsplan te schrijven kan je ervoor zorgen dat je een belegging succesvol afrondt. Met een plan geef je jezelf een begin en een eind. Het enige wat je moet doen is je eigen plan consequent volgen. Wat doe je bij winst? Wat doe je bij verlies? Wanneer ga je afbouwen? Hoeveel houd je aan bij winst? Dat soort vragen neem je op in je plan.

Beginnende belegger begint met aandelen

De beste lessen kan een beginnende belegger leren uit de handel in aandelen. Je leert hier heel veel van en krijgt het basisprincipe van handelen op de beurs onder de knie.