Veel mensen vragen zich af welke aandelen ze het beste kunnen kopen. Dit is een vrij logische vraag, aangezien selectie een belangrijk onderdeel is bij het al dan niet behalen van beleggingssucces. In dit artikel gaan we in op de vraag welke aandelen je het beste kunt kopen en behandelen we verschillende methodes die je kunt gebruiken om een selectie te maken.

Afhankelijk van je beleggingsmethode

Ten eerste is het belangrijk om jezelf af te vragen welke beleggingsmethode je wilt gebruiken. Wanneer je fysiek belegt in aandelen houd je de aandelen vaak gedurende langere periode vast met als doel het behalen van koerswinst en het uitbetaald krijgen van een bepaald dividend. Online beleggen is voor veel mensen echter aantrekkelijker.

Als online belegger profiteer je namelijk van iedere kleine koerswijziging. Wanneer je online belegt hoef je aandelen namelijk niet voor de lange termijn vast te houden: je kan de aandelen eenvoudig en snel verkopen en dankzij de lage transactiekosten kan je ook op één dag geld verdienen met een kleine wijziging van de koers van een aandeel. Laten we eens kijken welke aandelen je het beste kunt kopen wanneer je voor de korte termijn gaat handelen in aandelen.

Welke aandelen kan je het beste kopen?

Wanneer je op de korte termijn belegt wil je binnen enkele uren tot enkele dagen al een leuke koerswinst behalen. De fundamentele aspecten van een aandeel, ofwel de onderliggende cijfers & toekomstverwachtingen, spelen dan maar een marginale rol. Welke aandelen je het beste kan kopen is dan ook een wat vreemde vraag, aangezien bij beleggingen op de korte termijn het aandeel maar weinig uitmaakt.

Wanneer je gaat handelen in aandelen is het namelijk niet echt belangrijk om welk bedrijf het gaat, nee, het gaat meer om de situatie waar het aandeel zich nu in bevindt. Hierbij kan je op twee dingen letten: nieuws dat de koers op de korte termijn beïnvloedt en bepaalde patronen waar je op kunt inspelen.

Bepalen welk aandeel je koopt via een nieuwsbericht

Nieuwsberichten rondom een bepaald bedrijf beïnvloeden de koers bijna direct. Door het nieuws op bijvoorbeeld nu.nl in de gaten te houden kan je hier slim op inspelen. Hierbij is het belangrijk om vanuit de massa te redeneren: hoe zullen beleggers reageren op een bepaald nieuwsbericht? Bij sommige nieuwsberichten is dit erg eenvoudig: denk hierbij bijvoorbeeld aan een winstwaarschuwing.

Zodra er een winstwaarschuwing uitkomt staat de winstgevendheid van het bedrijf onder druk, dit zal hoogstwaarschijnlijk direct leiden tot een sterk dalende koers van het betreffende aandeel. Hier kan je als belegger op inspelen door short te gaan op het aandeel, je profiteert dan van de dalende koers van het aandeel. Jammer genoeg is nieuws niet altijd zo eenvoudig te interpreteren: het ontslag van een CEO kan, afhankelijk van hoe de beleggers het nieuws interpreteren, zowel voor een stijging als een daling zorgen.

winstwaarschuwing Puma

Het herkennen van patronen

Uiteindelijk ben ik bij de handel in aandelen ene grotere fan van het herkennen van patronen. Door de grafieken te bestuderen kan je besluiten in welke aandelen je binnen een bepaalde periode wilt handelen. Wanneer de koers zich bijvoorbeeld voornamelijk tussen twee punten beweegt kan je besluiten om short te gaan op het hoogste punt en om te kopen op het laagste punt.

consolidatie

Naast dit patroon komt het ook vaak voor dat de koers zich of omhoog of omlaag beweegt. Wanneer dit het geval is kan je besluiten om te kopen bij de golfbeweging omhoog en om te verkopen bij de golfbeweging omlaag. Wanneer het koersverloop te grillig is kan je het aandeel beter overslaan en een ander aandeel selecteren waarin je gaat handelen.

downtrend

En op de lange termijn?

Wanneer je op de lange termijn en fysiek wilt beleggen in aan aandeel is de vraag welk aandeel je wilt kopen veel belangrijker. In dit geval is het van belang om uitgebreid jaarverslagen door te nemen en om verschillende financiële data door te nemen. Dit is een veel tijdrovender karwei dan het bepalen in welke aandelen je wilt handelen voor op de korte termijn: aangezien deze beslissing meer impact heeft is het verstandig om hier veel tijd voor uit te trekken of om een professional in te huren.

Welk aandeel koop jij?

Bij het kopen van een aandeel is het van belang om voor jezelf te bepalen of je de kans dat de koers zich in jou richting beweegt groot acht. Door veel te oefenen word je steeds beter in het maken van zulke voorspellingen en kan je steeds winstgevender beleggen in aandelen.

Klik hier om beleggen in aandelen gratis uit te proberen door middel van een demo account >>