Wat is dividend nu eigenlijk precies? Wanneer je gaat beleggen in aandelen speelt dividend een belangrijke rol. Het dividend maakt immers deel uit van het rendement dat je behaalt. In dit artikel bekijken we hoe het dividend bepaald wordt en wat het effect is van dividend op de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf.

Wat is dividend nu eigenlijk?

Wanneer je een aandeel koopt ben je mede-eigenaar van het vermogen van de onderneming. Doordat je mede-eigenaar bent van het aandeel heb je recht op een deel van de winstuitkering wanneer deze wordt uitgevoerd: deze winstuitkering wordt uitbetaald in de vorm van dividend. Het dividend wordt vaak uitgedrukt in een bepaald bedrag of percentage per aandeel en je krijgt dit bedrag gestort op je effectenrekening.

Dividend op winst

Het bestuur van een onderneming bepaalt uiteindelijk of er dividend uit wordt gekeerd. Wanneer het slecht gaat met het bedrijf kan het bedrijf besluiten om geen dividend uit te keren. Vooral in slechtere tijden kan het voorkomen dat een bedrijf geen dividend uitbetaalt: er is dan simpelweg geen vermogen beschikbaar om aan de aandeelhouders uit te keren.

Waarom daalt de koers na een dividenduitbetaling?

De koers van een aandeel daalt na een dividenduitbetaling vaak met het bedrag van de uitbetaling. Dit is vrij logisch wanneer je er over nadenkt: het dividend krijg je immers op een vaste datum gestort en dit feit is bekend bij de mensen die in aandelen handelen. Zodra het dividend is uitbetaald, wordt deze cashflow niet meer gestort waardoor het aandeel (tijdelijk) in prijs vermindert.

Waarom wordt niet alle winst als dividend uitgekeerd?

Een bedrijf zal doorgaans niet alle winst als dividend uitkeren. Een onderneming moet immers ook kunnen groeien, en hiervoor is vermogen nodig. Een deel van de winst wordt daarom behouden om in de toekomst investeringen te kunnen uitvoeren. Vooral bij een hoog rendement op investeringen is het aantrekkelijk om geen dividend uit te betalen. De waardestijging van het aandeel in de toekomst als gevolg van de dividenduitbetaling is dan meer waardevol de uitbetaling van dividend.

Naast het feit dat een bedrijf moet groeien zal het bedrijf ook reserves willen opbouwen. Reserves voor groot onderhoud of reserves voor slechte tijden moeten het bedrijf meer standvastig maken in lastige tijden. Daarnaast doen veel bedrijven aan dividendstabilisatie: door geld opzij te zetten kunnen ze aandeelhouders ook in slechtere tijden een appeltje voor de dorst bieden.

Dividendaankondigingen en de prijs van een aandeel

Vanzelfsprekend hebben dividendaankondigingen effect op de prijs van een aandeel. Wanneer een verwacht dividend niet wordt uitgekeerd is er een grote kans dat de prijs van het aandeel voor nu zal dalen. Andersom kan een bovengemiddeld dividend (als gevolg van een hoge winst) de prijs doen stijgen. Houd er echter rekening mee dat het dividend alleen maar een winstuitkering is en niet noodzakelijk wat zegt over het succes van een onderneming.

Zoals eerder vermeldt in dit artikel heeft een bedrijf ook geld nodig om te groeien. Het kan zijn dat investeringen in de toekomst meer opleveren dan dividend nu en in zo’n geval kan het verstandig zijn voor een bedrijf om amper dividend uit te keren. Kijk daarom bij het voorspellen van de koers niet alleen naar het dividend; het is belangrijker om de kerngetallen van de onderneming uitgebreid te analyseren.