Natuurlijk is het kopen van aandelen niet helemaal gratis: de broker alwaar je de aandelen verhandelt wil ook een kleine winst maken. In dit artikel bekijken we hoe de kosten van aandelen tot stand komen en we bestuderen hoe je kunt berekenen hoeveel geld je kwijt bent op je aandelentransactie.

Twee manieren om te beleggen

In ons artikel goedkoop beleggen hebben we uitgebreid onderzocht wat de voordeligste methode is om te beleggen als particuliere belegger. Je kan tegenwoordig beleggen via een online broker of door de aandelen fysiek aan te schaffen. Uit ons onderzoek is gebleken dat het in de meeste gevallen voordeliger is om te beleggen bij een online broker, aangezien de transactiekosten dan bij zowel kleine als grote bedragen lager liggen. Maar hoe komen de kosten eigenlijk tot stand?

De kosten van het kopen van een aandeel

De kosten van het kopen van een aandeel komen tot stand door de zogenaamde spread. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs en bepaalt het bedrag dat je aan transactiekosten betaalt. Doordat de spread een bedrag is dat je per aandeel betaalt kan je ook met een klein bedrag aandelen kopen: er zijn immers geen vaste commissies.

De totale transactiekosten kan je dan berekenen door het verschil tussen de koop- en verkoopprijs te vermenigvuldigen met het totaal aantal aandelen dat je wilt kopen. Door dit bedrag vervolgens te delen door het totale orderbedrag bereken je het percentage aan transactiekosten dat je betaalt. Laten we dit even toelichten aan de hand van een rekenvoorbeeld.

We kopen 100 aandelen KLM

Het verschil tussen de koop- en verkoopprijs is duidelijk 2 cent, dit betekent dat de spread per 100 aandelen 2 cent bedraagt. Zie tevens de afbeelding hieronder om dit feit te bevestigen.

KLM_spread

We kopen in totaal 100 aandelen, we betalen dan dus 100 X 2 cent wat 200 cent of 2 euro is. In procenten van de orderwaarde (€7,47X100=€747) is dit €2/€747X100%=0,27%. Dit is dus erg laag! Zodra de koers meer dan 0,27% in je richting beweegt maak je al winst en dit is in verhouding met de hogere transactiekosten bij een fysieke broker een schijntje.

Houd ook rekening met de nachtpremie

Bij online brokers betaal je echter ook een nachtpremie. De nachtpremie is een vast percentage van de orderwaarde en dit bedrag wordt af- of bijgeschreven van je positie wanneer deze langer dan één dag openstaat. Door de nachtpremie is het niet verstandig om de positie jarenlang open te laten staan: online beleggen is dan ook vooral aantrekkelijk wanneer je veel geld wilt verdienen binnen een korte periode.

De nachtpremie die je iedere dag na de openingsdag betaalt staat normaal aangegeven bij het effect. Leuk om te weten is het feit dat je juist geld ontvangt wanneer je short bent in een positie. Op die manier kan het aantrekkelijk zijn om een short positie wat langer open te laten staan.

premieaankoop

Hoe zit het met fysiek beleggen?

Wanneer je fysiek gaat beleggen en de aandelen daadwerkelijk aankoopt betaal je ook nog eens een vaste commissie van meerdere euro’s. Door deze vaste commissie is het erg lastig om op de korte termijn winst te behalen, hierdoor is deze manier van beleggen alleen aantrekkelijk voor de belegger met een grote tijdspanne en met een bovengemiddeld vermogen.

Bedenk uiteindelijk dat kosten een enorm belangrijk onderdeel is binnen het beleggen. Kosten kunnen uiteindelijk het verschil bepalen tussen een winstgevende of een verliesgevende belegging. Bereken daarom altijd wat de transactiekosten zijn en bepaal of deze kosten acceptabel zijn en of ze het mogelijk maken om een goed rendement te behalen.