Een moeilijke maar belangrijke vraag is de vraag wanneer je een aandeel moet kopen. Het moge duidelijk zijn dat er geen juist antwoord is op deze vraag: er zijn vele momenten waarop het verstandig is om een aandeel te kopen. Toch kunnen we je helpen met het timen van je beleggingen door enkele trucs naar voren te brengen waarmee je kunt bepalen wanneer je het beste een aandeel kan kopen.

Timing is belangrijk

De massa koopt wanneer de top in zicht is en verkoopt wanneer de bodem in de buurt komt. Verschillende succesvolle beleggers doen juist het tegenovergestelde: ze verkopen bij een top en kopen bij een dal. Op die manier maak je het grootste deel van de rit mee en behaal je winst, en winst is uiteindelijk het voornaamste doel van iedere belegger. Maar hoe bepaal je nu eigenlijk wanneer je het beste kan instappen?

Methode 1: fundamentele analyse

Bij het kopen van aandelen kan fundamentele analyse erg nuttig zijn bij het bepalen van het moment waarop je een aandeel koopt. Bij fundamentele analyse ga je uit van de waarde van een bedrijf door de onderliggende cijfers en feiten te bestuderen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld het nieuws op nu.nl over een bepaald bedrijf in de gaten te houden.

Wanneer je aandelen gaat kopen is het belangrijk om de informatie in de media grondig te analyseren. Hierbij gaat het niet eens om het daadwerkelijke effect dat het nieuws op het bedrijf heeft: dit effect is doorgaans niet te voorspellen. Nee, het gaat hier alleen maar op de reactie van de massa op het nieuwsfeit. Redeneer daarom niet alleen vanuit het perspectief van het bedrijf; redeneer vooral vanuit het perspectief van de massa.

Een winstwaarschuwing of tegenvallende omzetresultaten doen de koers op de korte termijn vaak flink dalen. Wanneer je een negatief nieuwsbericht leest kan je hiervan profiteren door short te gaan, je verdient dan geld bij een dalende koers. Bij fundamentele analyse ligt de focus voornamelijk op actie en reactie, wat zal het effect op de vraag naar en het aanbod van het aandeel zijn na het uitkomen van het nieuws?

winstwaarschuwing

Methode 2: technische analyse

Bij technische analyse houd je het nieuws eigenlijk geheel buiten beschouwing. Bij technische analyse bekijk je de grafiek en ga je op zoek naar bepaalde patronen. Eerst kan je vaststellen wat de prijs de afgelopen tijd vooral doet: is er sprake van een duidelijke opwaartse of neerwaartse trend, of lijkt de koers de gehele tijd tussen twee punten te bewegen?

Wanneer er een duidelijke trend te herkennen is kan je hier op inspelen door steeds te kopen of verkopen na een zogenaamde retracement. Je koopt dan dus niet in de golvende beweging omhoog, nee, je koopt juist op het moment dat de koers weer een stukje in de tegenovergestelde beweging is gegaan. Door gebruik te maken van technische indicatoren kan je dit moment met betere precisie voorspellen.

uptrend aandeel

Wanneer de koers zich voornamelijk beweegt tussen twee vaste punten kunnen we van een zogenaamde consolidatie spreken. In dit geval is het verstandig om short te gaan bij de aanraking van het hogere punt en om te kopen bij aanraking van het lagere punt.

consolidatie

Wanneer kan je het beste een aandeel kopen?

Het is hopelijk duidelijk dat het moment waarop je een aandeel koopt niet ontzettend belangrijk is. Dankzij de mogelijkheid om short te gaan kan je immers ook geld verdienen bij dalende koersen. Hierdoor kan je altijd geld verdienen, zolang er maar sprake is van beweging. Let dus niet op de tijd, let op de timing.

Door fundamentele en technische analyse toe te passen kan je de koers met meer zekerheid voorspellen waardoor je hogere winsten kunt behalen van de handel in aandelen.

Beleggen gratis uitproberen met een demo? Klik hier en ontdek de mogelijkheden >>