Veel mensen vragen zich af wat aandelen nu eigenlijk precies zijn. In dit artikel bekijken we wat aandelen zijn, hoe je rendement kunt behalen met aandelen en hoe je zelf aandelen kunt kopen.

Wat zijn aandelen?

Aandelen worden door een bedrijf gebruikt om vermogen aan te trekken. Aandelen van grote bedrijven zijn vrij te verhandelen op de beurs; dit is echter niet bij elk aandeel het geval. Ook kleinere bv’s geven aandelen uit, maar deze aandelen worden niet vrij verhandeld en zijn vaak in het bezit van een kleinere groep mensen.

Dankzij de mogelijkheid om aandelen uit te geven kan een bedrijf geld ophalen. Zodra je zelf een aandeel koopt ben je mede-eigenaar van het vermogen van de onderneming; je hebt dan ook het recht tot inspraak en je ontvangt vaak een deel van de winst in de vorm van dividend.


Leuk filmpje over hoe aandelen werken

Als aandelen vrij te verhandelen zijn

Wat een aandeel is, moet nu wel duidelijk zijn. De vrij te verhandelen aandelen zijn het meest interessant voor ons als particulieren. Je kan deze aandelen namelijk op ieder moment kopen of verkopen, en doordat dit zo vaak gebeurt ontstaat er een markt voor het aandeel. Op deze markt komt een prijs of koers tot stand waartegen je het aandeel kunt kopen of verkopen.

Deze koers is erg belangrijk, aangezien je met het verhandelen van aandelen koerswinst of koersverlies kunt behalen. De koers wordt door allerlei variabelen beïnvloed: denk hierbij onder andere aan winstcijfers en bepaalde nieuwsberichten. Wanneer je een aandeel koopt heb je dan ook het risico dat je investering over een langere periode minder waard wordt.

Dividend: meedelen in de winst

De meeste beursgenoteerde ondernemingen keren een deel van de winst uit in de vorm van dividend. Hoeveel dividend je ontvangt wordt ieder jaar bekend gemaakt. Veel bedrijven keren een deel van de winst uit en gebruiken een ander deel van de winst om nieuwe investeringen te doen.

Een bedrijf dat veel dividend uitkeert hoeft niet noodzakelijkerwijs winstgevender te zijn voor de beleggers: uiteindelijk zijn het immers de koerswinst en het dividend die gezamenlijk het rendement bepalen, en investeringen leiden vaak tot betere resultaten in de toekomst met een hogere koers als resultaat.

aandeel

Voorbeeld van een aandeel

Hoe kan je aandelen verhandelen?

Nu je weet wat aandelen zijn en hoe aandelen werken kan je zelf aan de slag met het verhandelen van aandelen. Veel mensen vinden het handelen in aandelen eng klinken, en dit is niet zo gek aangezien het kopen en verkopen van aandelen de nodige risico’s met zich meebrengt. Tegenover dit risico staat echter een aantrekkelijk rendement dat je op de bank onmogelijk zou kunnen behalen.

Dankzij de introductie van online brokers is het voor iedereen mogelijk om geld te verdienen met aandelen. Je kan zowel long als short gaan op een aandeel. Wanneer je long gaat (kopen) krijg je geld bij een stijgende koers en wanneer je short gaat (verkopen) ontvang je juist geld bij een dalende koers. Doordat je ongeacht de richting van de koers altijd geld kunt verdienen heb je eigenlijk alleen maar beweging nodig.

Een ander groot voordeel van het online beleggen in aandelen is het feit dat je van leverage of een hefboom gebruik kunt maken. Hierdoor kan je met weinig geld toch een goed resultaat bereiken. Met een hefboom van één om tien kan je bijvoorbeeld met 100 euro voor 1000 euro aan aandelen kopen en wanneer de koers vervolgens met één euro stijgt maak je 10X zoveel winst dan als je zou doen zonder hefboom.

Klik hier om gratis beleggen in aandelen uit te proberen met een (demo) account.