In deze gratis minicursus aandelen kopen leren we alles wat je nodig hebt om te beginnen met het kopen en verkopen van aandelen. In dit artikel bekijken we welke software je nodig hebt voor het kopen van aandelen, hoe je een order plaatst en op welke manier je op de koers kunt inspelen. Veel plezier!

Let op: beleggen met echt geld bij Plus500 is alleen geschikt voor gevorderde beleggers, beginners kunnen profiteren van de gratis, online demo.

Gebruiksvriendelijke software

De software van de broker Plus 500 is gebruikersvriendelijk voor beleggers. Met de gebruikersvriendelijke, Nederlandstalige software van Plus 500 is het mogelijk om met enkele muisklikken CFD aandelen te kopen en verkopen. Het aanmaken van een (demo) account bij Plus 500 is helemaal gratis en kost slechts enkele minuten: vervolgens kan je de mogelijkheden uitgebreid uitproberen met een bedrag van € 40.000.

Klik hier om de gratis software van Plus 500 te downloaden >>

Kopen & verkopen van aandelen

Binnen de software van Plus 500 kan je kiezen uit allerlei financiële instrumenten. Naast CFD aandelen is het ook mogelijk om te handelen in Forex, grondstoffen en indexfondsen. In deze cursus zal de focus liggen op het handelen in aandelen, maar je kan de informatie ook goed toepassen op de handel in andere financiële effecten.

Hieronder volgt een afbeelding van de beleggingssoftware van Plus 500.

Plus500 beleggingssoftware

De Plus500 software: illustratieve prijzen.

Links in beeld (1) kan je selecteren welke effecten je wilt bekijken. Je kan bijvoorbeeld handelen in populaire CFD aandelen of in Nederlandse CFD aandelen. In het financiële overzicht (2) zie je hoeveel geld er op je (demo) rekening staat en wat je resultaten op openstaande en gesloten posities zijn. Rechts in beeld (3) zie je een lijstje met effecten in de geselecteerde grafieken in combinatie met een koersgrafiek.

Wanneer je aandelen wilt kopen zal de knop short misschien verwarring oproepen. Eigenlijk is short gaan het tegenovergestelde van kopen. Wanneer je short gaat speculeer je namelijk op een koersdaling; hierdoor kan je dus ook speculeren op dalende koersen.

Een positie openen

Laten we eerst even uitleggen hoe je een positie opent. Verderop gaan we in op het timen van je beleggingen. Het openen van een positie is niet erg lastig; Je selecteert het aandeel dat je wilt kopen en je kiest vervolgens voor de short knop om het aandeel te verkopen of voor de kopen knop om het aandeel te kopen.

Zodra je hebt besloten of je het aandeel wilt kopen of verkopen kan je nog meer gegevens invoeren. Ten eerste is het belangrijk om aan te geven hoeveel aandelen je wilt kopen of verkopen (1). Bij iedere positie kan je aangeven of je de positie bij een bepaalde winst of bij een bepaald verlies automatisch wilt sluiten (2).

Ook kan je gebruikmaken van een order (3), hier kan je aangeven op welke koerswaarde je het effect automatisch koopt of verkoopt. Door gebruik te maken van orders kan je je beleggingen beter timen zodat je er niet continu op hoeft te zitten.

Aandelenorder plaatsen

Illustratieve prijzen

Tip: vul altijd een waarde in waarop je automatisch je verlies neemt. 

Hoe wordt je resultaat bepaald?

Zodra je een positie hebt geopend wordt je resultaat bepaald door het verdere koersverloop. Wanneer je koopt, speculeer je op een stijgende koers en wanneer je short gaat speculeer je op dalende koersen. Onder het tabblad open posities kan je je huidige posities beheren.

Hier heb je onder andere de mogelijkheid om de positie aan te passen of om deze handmatig te sluiten. Je verlies of je winst wordt pas definitief zodra je de positie handmatig sluit, je kunt verliezen echter niet onbeperkt laten openstaan. Wanneer er geen geld meer op het account staat wordt je verliesgevende positie namelijk automatisch gesloten: beheer daarom actief je posities en beperk je verliezen!

Hoe voorspel je de koers?

Wanneer je als beginner aandelen gaat verhandelen bij Plus 500 kan het soms erg lastig lijken om de koers te voorspellen. In dit deel van de cursus behandelen we in het kort twee methoden die je kunt gebruiken om de koers van een aandeel te voorspellen.

De eerste methode is door nieuws rondom bedrijven te gebruiken. Extreem nieuws, zoals een winstwaarschuwing of de lancering van een innovatief nieuw product kan de koers enorm beïnvloeden.

Een andere methode om de koers van een aandeel te voorspellen is door gebruik te maken van technische analyse. Als beginnende belegger kan technische analyse vrij lastig zijn, maar eigenlijk ga je bij deze vorm van analyse op zoek naar bepaalde terugkerende patronen. Hierbij kan je ook gebruikmaken van zogenaamde technische indicatoren zoals de moving averages en de RSI.

Let erop dat dit geen direct beleggingsadvies is: bedenk zelf wanneer je bepaalde aandelen wilt kopen of verkopen. Wanneer je de verkeerde beslissing neemt, verlies je vanzelfsprekend geld.

Beter worden in beleggen? Blijven leren!

Het beste advies wat ik je kan geven wanneer je als beginner succesvol wil worden met de handel in aandelen is blijven leren. Hiermee bedoel ik niet eens per se het lezen van artikelen over ingewikkelde indicatoren, nee, uiteindelijk leer je het meeste uit de praktijk. Het is dan ook aan te raden om de handel in aandelen zoveel mogelijk uit te proberen door middel van een demoaccount.

Meer leren? Bezoek onze beleggen leren categorie!