Transactiekosten zijn erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat het op de lange termijn tienduizenden euro’s kan schelen wanneer je in het begin de juiste keus maakt voor de voordeligste broker. In dit artikel zetten we de transactiekosten van de bekendste brokers op een rijtje.

Test: waar kan je het goedkoopst aandelen kopen & verkopen?

Voor onze test besluiten we om 100 aandelen Philips te kopen tegen de actuele koers van €21,31 (26/4/2013).

Philips koers

We hebben de populairste brokers onderzocht, de resultaten zijn als volgt (illustratieve prijzen):

  • Plus 500: €4,00 (€0,04 per aandeel)
  • Lynx: €6 euro (0,09% van de totale transactiewaarde, minimum 6 euro)
  • BinckBank: €8,13 (€6,50 plus 0,1% van de totale transactiewaarde)
  • Alex: €10,70 (€7,50 vast plus 0,15% van de totale transactiewaarde)

Geen commissies bij Plus 500

Bij Plus500 betaal je geen commissies, ongeacht het bedrag waarmee je belegt. Als kanttekening is het wel belangrijk om te bedenken dat er geen maximum zit op de transactiekosten bij Plus 500, wanneer je dus met grote bedragen één transactie uitvoert kan bijvoorbeeld Lynx voordeliger zijn met een maximum van € 45 aan transactiekosten bij een orderwaarde van € 50.000 of meer.

Wil je ook handelen in aandelen? Klik gerust hier om een gratis (demo) aan te maken >>

Waar kan je met weinig geld beleggen?

Wanneer je met weinig geld (minder dan duizend euro) aandelen wilt kopen & verkopen is Plus 500 een goede keuze. Bij bijna alle brokers geldt er namelijk een drempelwaarde als het aankomt op de transactiekosten. Bij Lynx ligt deze waarde het laagst; op zes euro. Wanneer je met een klein bedrag belegt zijn de transactiekosten echter erg hoog:

  • €100,00 à 6%
  • €500,00 à 1,2%
  • €1000 à 0,6%

Met weinig geld beleggen is dus eigenlijk alleen verstandig bij een online broker.

Fysiek aandelen kopen?

Wanneer je aandelen echt fysiek wilt aankopen om op de lange termijn winst te maken kan je gebruikmaken van een Nederlandse aanbieder zoals Lynx of BinckBank. Wanneer je Nederlandse aandelen wilt kopen is Lynx eigenlijk altijd de voordeligste aanbieder. Wanneer je fysiek aandelen koopt is het aan te raden om zeker voor € 1000 een order te plaatsen: bij lagere bedragen verdampt een groot deel van de winst door de hoge transactiekosten.

Klik hier om aan de slag te gaan bij Lynx >>